fbpx
Gratis verzending vanaf €75,- of afhalen op afspraak!

Bas Brons over zijn Frankrijk avontuur!

Bas Brons stuurde ons dit artikel in over zijn Franse avontuur met zijn vismaat Dennis;

Het Franse avontuur, Jurassic carpe 1,

 

Zondag 15 september 2019.

Al weken zijn we er mee bezig, mijn maat Dennis en ik. Van alles gaat er door onze hoofden. Hoe gaan we het aanpakken, wat nemen we mee, vergeten wij niet iets. Google earth erbij, meten op de computer, filmpjes kijken op YouTube en vooral de recentelijk recensies lezen op de site van De carp specialist. Alle vragen die wij eigenlijk normaal ook hebben alleen dan net een stapje verder. Het “plan” is gesmeed! Zo gaan we het doen! Denken wij althans…

De voor bereidingen zijn vandaag echt begonnen. Al dagen staan de tijgers in het water te wachten op dat moment, “ de pan”. De hennep en boekweit zijn gekookt en staan in het vocht nog even na te sudderen, klaar om nog gevacumeerd te worden en dan de vriezer in te verdwijnen. Daar waar al het geprepareerde voer nog even verdwijnt. Nog 2 weken en dan zal de trip beginnen….we hebben er zin aan.

 

Zondag 22 september 2019.

Er staat wederom een boel partikels klaar om te vacumeren en in te vriezen. De accu’s worden momenteel geladen en man,  ik kan niet wachten. Het is maar 5 dagen,  6 nachtjes slapen. Ik lijk wel een klein kind,  op het randje staan van het maken van een kruisjeskalender.

Zo langzamerhand worden al wat zaken ingepakt, accu’s voor de voerboot, een vervangingsnet voor de schepnetten, wc papier, wat torxrollen, kruiden, vuilniszakken en ga zo maar door.

 

Maandag 23 september 2019.

Vandaag met Dennis even de laatste bollen opgehaald bij Pim in Westknollendam. Weer van alles en nog wat meegenomen. Van dumbells in 24mm tot ronde knikkers in 12mm. Die ouwuh bollenbaas was weer vreselijk druk met bollen maken.

Op de terugweg ff lekker geluncht met Dennis nog even de boodschappenlijst gemaakt. Lekkere dingen op de lijst gezet maar ook gezonde zaken. Nog even het weer voor de komende week bewonderd en hopen dat het weer zo blijft. Lijkt ons gunstig!

 

Donderdag 26 september 2019.

De huiskamer ligt bezaaid met vismateriaal, boodschappen, kleding en allerlei ander spul dat mee gaat naar Frankrijk. Het laatste verpakte voer word nog even gebracht vanavond. Het is ondertussen 21:15 en mijn luiken zakken dicht….. ik heb de kachel ook maar klaar gezet. Het weerbericht gaf aan dat er een zuidwesten windje zou gaan staan met een windkracht 5-6 en soms 7. Lekker somber weer erbij…goed weer om te vissen. De eerste 2 hengels zijn omgebouwd voor de snelle worp.

Ik hèb er zin aan!

 

Vrijdag 27 september 2019.

Het is over, het inpakken kan beginnen. Het wel befaamde Tetris met visspullen. Ik ga het kort houden…..het paste bijna en daar was ook alles mee gezegt! Er staat ook nog wat thuis…….

 

Zaterdag 28 september 2019.

De trip begint! 08:15 en de laatste item worden in de auto gepropt. Vlug nog even mijn ontbijt naar binnen schuiven en dan kan de trip echt beginnen.

Dennis is reeds aanwezig en hoeft al geen koffie meer. Licht gespannen neem ik afscheid van de kinderen en moeders. “Tot volgende week”.

Eenmaal in de auto is het partytime. We rijden weg en eenmaal op de A6 gaat de telefoon….”schat???!! Je bent de ham en kaas vergeten voor jullie tosti’s!”. Wel gloeiende …….

Ohhh ja zegt Dennis ik ben ook de krik vergeten….nou ja dan nog maar even snel langs huis….en de supermarkt!

 

Nou ja wederom in de auto…….met een kar erachter gaat het allemaal niet zo snel….km voor km vreten we de weg op richting België en daarna ook naar Frankrijk.

Eenmaal aangekomen op Jurassic Carpe worden we hartelijk ontvangen. Nog gauw even de instructies, brood en ontbijt voor de ochtenden bestellen en op naar de stek.

Het ritueel aan de waterkant kan beginnen. Hengels eruit gauw optuigen en beazen en in de plomp ermee. Nog even niet gekeken waar maar gewoon vissen. Tenten opzetten de rommel erin en gauw voer maken. De rubberboot ligt al te dobberen voor de kant te dobberen. Dieptemeter erop, elektromotor erop en het zoeken kan beginnen. Het begint al te schemeren en kiezen wij ervoor om snel het voer op de gekozen stekken te brengen en de hengels er nog een nachtje ver vanaf te houden….laat ze maar even wennen aan die halve super spicy bollen.

 

Zondag 29 september.

Het was inderdaad een rustig nachtje. Geen piep en geen kraak. Wel lekker geslapen!

Hop hop uit bed, hengels naar binnen en opnieuw klaar maken voor de trip richting hun definitieve visplek.

Overdag is het rustig en komt er weinig vis uit op alle stekken. Goudhaantje weet er een te prikken en mooie lange spiegel van een kilo of 16 ligt op de mat en het lijkt een hoopvolle week te worden echter het bleef stil……..heel stil….

Maandag 30 september.

Van een oh zo rustig dagje op de zondag naar een nachtje met meer actie. 4 aanbeten op de super spicy. Allemaal spiegels op 1 na …..deze werd door goudhaantje helaas gelost. Het was een mooie volle fluiter zoals wij hem graag horen…maar hij prikte niet! Wij snapte het eigenlijk niet tot dat de rig boven kwam… de boilie was verdraaid en was voor de haakpunt komen te zitten. Hij pakte dus wel alleen haakte dus niet!!! Wel mooi k*t!

De overige visjes deden er wel toe van mooie tekeningen tot een dikke big van 18 kilo. Beetje gesloopt maar wel lekker.

Dinsdag 01 oktober.

De avond van maandag word de ochtend van dinsdag. Alsof die beesten kunnen klok kijken en onze stempelkaart gewist word en wij weer recht hebben op een vis. De swing spring set krult op en de beetmelder schreeuwt het uit.

Dennis is aan de beurt, hij pakt de hangel en stapt het water in. Het gevecht begint! Al gauw word er flink lijn van de spoel getrokken. We stappen in de boot en varen naar de locatie waar de vis zich huist. Het blijft maar trekken en om de boot cirkelen. Het gevecht gaat gestaag door en duurt nu al een 15 minuten. Ik begin misselijk te worden van het rondjes draaien en de golfslag. Eindelijk geeft de vis zich gewonnen. Een diamantsteur van 14 kilo komt boven en we staan een beetje verbolgen te kijken…. De nacht en de dag verlopen verder productief een 6 tal vissen vinden die dag het net. Variërend van 8 tot 13 kilo en allemaal op de Super Spicy Garlic.

De boilies die we bewerkt hebben leiden wel tot het succes. Van alle boilies is er niet 1 heel het water ingegaan. Je zou zeggen bestel dan de chopz….echter die kan je niet meer heel maken tot een boilie, andersom wel.

Deze halve boilies gooiden we in een emmer, daarover een flinke scheut baitsoak, een bakje met heet water en een beste scheut slaolie……even schudden en weken maar! Het geeft een leuk resultaat als je gaat voeren.

Woensdag 02 oktober.

De avond verloopt eigenlijk hetzelfde als de avond ervoor. Wederom eerst een steur van 25 kilo en dan volgen er een aantal mooie vissen.

Niet groot maar zeer welkom als je weet dat het allemaal niet vanzelf gaat op die plas.

Schubs en spiegels wisselen elkaar af, de weegschaal geeft van alles aan. We hebben het naar onze zin. Er word gesproken over de hobby, over de aantrekkingskracht van de boilies, over het plan dat we hadden met witvisvoer en partikels wat maar niet wil lopen en waarom de andere kant wel, de kant van de boilies die continu vis blijft opleveren. Misschien dan wel geen dikke vette 20 kilo vissen maar wel vis. Ook over serieuze dingen word er gesproken, ja echt! ook over serieuze zaken.

Donderdag 03 oktober.

02:35 de beetmelder gilt het uit en de lijn gaat er vandoor als er enkele minuten later een nog een andere beetmelder begint te mekkeren.

Ik land een kleine schub van een kilo of 8 en Dennis legt een brasem aan het oppervlak. Die vieze dingen komen niet in mijn net en zeker niet op de mat. Even de administratie bijwerken en al gauw zwemt de schub weer in het ruime sop.

02:45 begint er een beetmelder piepje voor piepje voor piepje tot leven te komen. De spoel begint af te lopen en wij ontwaken uit onze coma. Ik roep nog “pak jij hem maar”… met als gevolg dat ik 20 minuten op de Dennis heb moeten wachten die in de boot de vis was gaan halen. Terug op de kant word al gauw duidelijk dat het geen guppie is. De weegschaal wijst een dikke 26 kilo aan! Kijk dat is even een pb verbeteren. Wat een bak! Lekker!!!! Overdag volgt er nog een mooie spiegel van 16 kilo helaas is de bek van de vis helemaal kapot getrokken en er is eigenlijk geen bovenlip meer op de vis te bekennen. Toch het teken dat er vissers zijn die het niet zo nauw nemen met de visserij en de regels van een betaalwater.

Vrijdag 04 oktober.

Vrijdagochtend bij het ontbijt word er nog even flink gediscussieerd over die dikke bak. Man man man wat een vis! De kapotte bek van de kleinere 16 kilo spiegel komt ook nog voorbij. Moet toch lastig zijn eten zonder een bovenlip. Maarja wij kunnen er niets meer aan doen. De ochtend en middag lopen qua vis toch nog lekker door. Een 5 tal kleine spiegels en schubs landen op de mat. En wij zijn aardig in onze nopjes. Ook de hengels van Dennis beginnen wat visjes te brengen. Dat was voorheen toch wel anders.

Het laatste avondmaal word bereid en we gaan bijtijds de mand in. De nacht komt en de piepers lopen weer gestaag af. Ik pak de hengel en voel meteen dat het een goede vis is. Deze giert niet door het water, deze ligt als dood gewicht in het water en laat zich een beetje levenloos als ook kopschuddend naar de kant slepen. Ik begin wat kleur te zien en……en…..en….. weg! Ze is weg?

Ze is weg!!!! ZE IS WEG!!!! De welbekende woorden schieten mij te kort. Compleet verslagen ga ik terug naar de tent. Ik maak mijn rig met de featherweights weer klaar en vaar hem naar de plek des onheils. Weer terug in bed gaat enkele uren later de pieper van Dennis af en liggen wij elkaar raar aan te kijken. Gaat de blauwe nu af??? Verbaast pakt hij zijn waadpak en jas, trekt deze aan en begint de dril. Ook bij Dennis schiet de haak los en ook hij staat raar te kijken.

Het mocht gewoon niet zo zijn dat wij de laatste nacht nog een paar mooie afsluiters mochten hebben van de plas.

Zaterdag 05 oktober.

Verslagen staan wij zaterdagochtend op en hebben nog even een bilateraal. Hoe kon het zo zijn dat wij die laatste dikke vissen niet mochten landen. Zijn het weke bekken van de vissen of zijn het de haken die onvoldoende vlees pakten en verkeerd gehaakt zaten. We weten het niet, we zullen het ook nooit weten.

Het spelletje Tetris word gestart en al het materiaal word weer ingeladen. Op de heenweg is het erin gegaan dan moet het terug er ook weer in passen. We zijn immers een paar zakken voer armer.

Het was een taaie maar geslaagde sessie die wel wat up’s en down’s heeft gekend. We hebben het super gezellig gehad. We gaan dat nog eens doen, de plannen voor de volgende trip worden al gesmeed!

Iedereen pak een bak!!!

 

Share this postNEEM NU CONTACT OP!