fbpx
Gratis verzending vanaf €75,- of afhalen op afspraak!

Een terugblik van teamlid Bram!

In dit artikel neemt teamlid Bram Schuurman jullie mee naar zijn hoogtepunten van 2021!

Bram aan het woord: Mijn naam is Bram Schuurman, 25 jaar oud en woonachtig in het uiterste puntje van de Achterhoek. Ik vis al van jongs af aan op karper. Keer op keer met meer plezier! Mijn passie voor het karpervissen is begonnen op de beek en in de kleine buurtvijvers. Langzaam groeide mijn visserij uit naar de grote zandafgravingen en stromende wateren!

 

Zoals jullie weten versterk, is sinds begin 2021 het team van Pioneer Baits. Om jullie een beter beeld te geven hoe deze periode is verlopen, neem ik jullie mee naar mijn hoogtepunten van afgelopen jaar.

Ieder jaar opnieuw begin ik met het uitwerken van mijn ideeën. Welke wateren wil ik graag bevissen of welke targets zijn dit keer aan de beurt? Die ideeën komen meestal spontaan en worden dan in de winterperiode uitgewerkt tot een echt plan!

De aftrap

Het is februari en de watertemperatuur is nog laag. In deze periode vis ik graag op de lokale wateren bij mij in de buurt. Deze wateren ken ik al jaren en ik weet waar de karpers zich mogelijk kunnen bevinden. Voordat ik ga vissen bekijk ik de weersvoorspellingen en zoek ik naar een zonnig moment. Vooral in de winter is de aastijd van de karper een stuk korter en is het de truc om erachter te komen wanneer die momenten plaatsvinden. Niet alleen de zon, maar ook de luchtdruk, wind en temperatuur kunnen hierbij van belang zijn.

Een zonnige ochtend is gevonden in de Weer App en ik besluit om precies op dat moment aan het water te zijn. De avond voordat ik ga vissen kies ik een paar stekken uit en voer hier een beetje Purple Haze in gemixte diameters. De volgende ochtend arriveer ik op het water en de stek is vrij. Terwijl de zon langzaam krachtiger begint te worden positioneer ik twee hengels op de licht aangevoerde stekken. Het eerste uur is verstreken en nog steeds geen activiteit van karper gezien. Ze zitten hier waarschijnlijk niet dus ik verkas naar de volgende stek. De hengel leg ik met een pva-zakje gevuld met Purple Haze kruim op de aangevoerde stek om hopelijk een snelle aanbeet te kunnen forceren. Terwijl ik de koffie net op het vuur wil zetten krijg ik een aanbeet!

“De eerste van het jaar”

Een schubkarper met een bijzondere plek op zijn rug, vermoedelijk ontstaan in het verleden. De tactiek die ik bij het vangen van deze vis heb toegepast gebruik ik hier bijna altijd en lijdt meestal wel tot een aanbeet.

De koude periode is afgelopen en de natuur begint weer langzaam te bloeien. Het wordt tijd om de lokale wateren te verlaten en weer te beginnen op een zandafgraving. Een voor mij bekende zandafgraving met interessante spots. Ik kies ervoor om de ondieptes op te zoeken omdat de temperaturen beginnen te stijgen. Een combinatie van Purple Haze & Finest Fruit zet ik graag in bij deze visserij. Dit is namelijk een heerlijke smaak,- en kleurencombinatie!  De ondieptes voer ik een paar dagen in de week aan met slecht een paar honderd gram boilies. Niet te veel voer, want dit kan slecht uitpakken. Na enkele voerdagen gaan de spullen op de trolley en wordt er gevist! En niet zonder resultaat.

“De kracht van de zon doet het goed in het voorjaar!”

Op avontuur buiten de vertrouwde omgeving

Inmiddels is het zomer en staat er zoals elk jaar weer een kleine vistrip gepland. Dit keer een stuk noordelijker van Nederland. Middels Google Maps weet ik al snel enkele interessante wateren te vinden. Na wat research is ook het vertrouwen op een goede sessie hoog genoeg en besluit ik vier nachten op pad te gaan met als doel een aantal mooie karpers te vangen. Eenmaal aangekomen op de eerste stek loop ik een rondje om het water en spot al gelijk drie karpers. Ze liggen in de schaduw onder wat overhangende takken langs de overkant! Dit wordt kantjes vissen en kort op de hengels, want ik wil geen vis verspelen in de takken. Snel terug naar de auto om wat Super Spicy Garlic te pakken en een plekje aan te voeren onder de overhangende takken.

“De rigs die ik toepas”

De eerste nacht bleef helaas stil, maar de vissen liggen nog steeds onder de takken. Gelukkig was ik tijdens deze sessie niet alleen en wist ik de rigs met wat aanwijzingen vanuit de overkant precies op de juiste plek te varen met de voerboot. Toch werd ik de volgende ochtend weer wakker zonder aanbeet. Ik besluit de ochtend uit te vissen en weet op het nippertje nog een vis onder de takken vandaan te krijgen!

“Toch nog een karper van het eerste water!”

Nog twee nachten te gaan en nog maar een mooie vis! Gelukkig had ik in de eerste dag met wat locals gesproken en zo kwam ik terecht op het tweede water. Ook hier liggen de vissen onder de beschoeiing rondom het water. De stekken zijn bepaald en ik drop meteen wat Super Spicy Garlic op de gevonden stekken. Nu als een speer die hengels uit de auto en de tent opzetten voor een kort nachtje vissen.

Na de eerste twee nachten zonder aanbeet door te zijn gekomen ging het dit keer anders. Meerdere hengels liepen af en een aantal prachtige spiegelkarpers zagen de binnenkant van het net.

Terwijl ik op het eerste water zat te vissen had ik al twee avonden gevoerd op een water waar ik de laatste nacht wil gaan vissen. Een geweldig mooi water met een prachtig bestand aan karper. Helaas verliet ik de volgende ochtend dit prachtige water zonder een vis te hebben gevangen. Ik ga hier zeker nog een keer terug naartoe voor een herkansing!

“Het uitzicht was zeker niet verkeerd!”

Stromend water succes!

De zomervakantie is voorbij en het is begin september. Ik ga proberen een paar oersterke karpers te vangen op stromend water! Het idee kwam plots op en werd al snel uitgevoerd. Na een rondje lopen langs het water spotte ik een aantal karpers. Ik besluit hier even te wachten en zie steeds meer activiteiten. Ik ben helemaal enthousiast ga snel naar de auto. Er ligt namelijk nog genoeg Silk Supreme en Super Spicy Garlic in de auto dus ik maak hiermee een groot voerspoor in de hoop dat de vis op dit stuk blijft hangen. Een avond later voer ik dezelfde hoeveelheid boilies en ga ik vissen.

“Twee vrij simpele rigs met een 20 mm wafter”

Een sessie waarbij ik stevig voorvoer, vis ik het liefst zonder pop-ups. Ik ga ervan uit dat de karpers het voer zijn tegengekomen en zonder argwaan hebben opgegeten. Aan mijn rigs doe ik een wafter die er precies hetzelfde uit ziet als die boilies waar ik mee heb gevoerd, maar dan met meer drijfvermogen. Zo hoop ik dat de karper zonder veel moeite mijn aas kan opnemen.

De middag is voorbij en de eerste aanbeet kwam al vrij snel. Het leek erop dat de vis op de stek zit en niet veel later loopt dezelfde hengel weer af! Het voelt alsof er iets groots aan de andere kant van de lijn zwemt, en het is zeker geen meerval. De vis blijft bonken en maakt gebruik van de stroming. Na een aantal minuten drillen zie ik dan toch eindelijk het einde van de leader boven water komen. Ik zie een hele dikke spiegelkarper aan het einde van de lijn! De adrenaline schiet door me heen en ik sta helemaal te shaken. Langzaam wordt de vis moe en weet ik de vis te scheppen. Ik haal de haak uit de bek en zet de karper op de foto.

“Een dikke veertiger op stromend water!”

Na deze vis ving ik nog een aantal prachtige vissen en kijk in terug op een geslaagde sessie! Stromend water is zeker geen makkelijke visserij, maar soms vallen alle puzzelstukjes samen.

Wintergeluk

De donkere dagen zijn weer begonnen en het wordt al wat rustiger aan het water. Het is eind december en ik heb de afgelopen maand veel gevist, maar slecht gevangen. Op zoek naar de plek waar de karper zich verschuilt. Dit kostte veel tijd, maar de eerste vissen zijn eindelijk gevonden! Een deel van de beek met net iets minder stroming en meer verandering in het water.

“Regelmatig voeren met de Winter Specials”

Langs de kant van het water maak ik twee kleine voerplekjes met het merendeel Winter Specials en een aantal boilies Super Spicy Garlic. Ik voer deze plekjes een paar dagen aan en ga dan vissen. Net voor het donker liggen de hengels op scherp en zit ik vol vertrouwen in de tent. Het is een uur of 10 en ineens slaan een paar piepen om in een volle fluiter. Voordat ik het wist stond ik buiten de tent met een kromme hengel in mijn hand! Wat een heerlijk gevoel om net voordat de nacht begint een aanbeet te krijgen! En dat in de laatste week van december.

“Het wintergeluk”

Na het vangen van deze karper volgden nog een aantal mooie vissen van hetzelfde formaat en sluit ik het jaar goed af. Niet veel eerder lukte het mij om met deze watertemperaturen zo lekker te vangen. En dat door simpelweg een paar keer per week een handje Winter Specials met wat Super Spicy Garlic te voeren.

Bram Schuurman

Share this postNEEM NU CONTACT OP!